De Podcast Revolutie: Edgard & Cooper deelt hun ervaringen  

Binnen de marketing- en communicatiesector groeit de populariteit van podcasts als medium voor merkboodschappen. Edgard & Cooper, bekend om hun innovatieve benadering, heeft dit potentieel omarmd en is gestart met een testproject om de effectiviteit van podcasts als integraal onderdeel van hun marketingmix te onderzoeken.

Podcast als testproject

Voor Edgard & Cooper was de podcast een strategische zet om nieuwe kanalen te verkennen en te bepalen welke het beste bij hun strategie pasten. Het werd niet alleen een test, maar ook een live project met een gerichte campagne.


Waarom een podcast?

Edgard & Cooper had duidelijke doelen voor ogen:

  • Bereik: 30% van hun doelgroep, de ‘idealisten’, luistert naar podcasts, wat een ideale manier is om dit specifieke segment te bereiken.  
  • Merkopbouw: De podcast bood de mogelijkheid om zowel de wetenschappelijke als de maatschappelijke kant van het merk te benadrukken.  
  • Awareness: Podcasts bieden een uniek medium waarbij consumenten tot 20 minuten lang naar de boodschap van het merk luisteren, wat opmerkelijk is in de marketingwereld.

Resultaten en bedenkingen

In de initiële overweging van vijf mogelijke trajecten, koos Edgard & Cooper ervoor om er vier te behouden. Hoewel de podcast als een interessante test werd beschouwd die een hoge VTR (View Through Rate) op sociale media behaalde, erkenden ze dat het soms essentieel is om keuzes te maken en te leren van de resultaten. Het besef dat een podcast een waardevolle test was, maar niet noodzakelijk de optimale keuze, onderstreept het belang van voortdurende evaluatie en aanpassing in marketingstrategieën.

Creatief proces en learnings

Het creatieve proces omvatte de integratie van video op een kwalitatieve en laagdrempelige manier, wat zeer effectief bleek te zijn. Enkele belangrijke lessen uit dit proces zijn:

  • Tijdinvestering: Podcasting vergt tijd, maar het loont als je er vanaf het begin goed over nadenkt.
  • Multimediaal denken: Zie de podcast niet alleen als een audiofragment op Spotify, maar gebruik ook shorts als sociale advertenties en blogs als landingspagina's.

Advies aan Aspirant-Podcastmakers

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het maken van een podcast, beveelt Edgard & Cooper aan om grondig na te denken over het concept, multimediale benaderingen te omarmen en geduldig te zijn, omdat podcasts tijd nodig hebben om te groeien.

De ervaring van Edgard & Cooper toont aan dat podcasting niet alleen een medium is, maar een strategische zet met tal van mogelijkheden voor merken die willen innoveren in hun communicatie.

Interesse? Neem contact met ons op om je project te bespreken!

Samen podcasten?

Nieuwe markt, nieuwe kansen. Weet je nog niet waar de jouwe precies liggen? Laat ons dan iets weten. In een vrijblijvende babbel gaan we er samen naar op zoek.