Podcasttips: Hoe klinkt de ideale podcasthost?

Een podcast kan je vergelijken met een les op de hogeschool of de universiteit. Studenten luisteren een uur lang naar het verhaal van een professor, maar alleen als het op de juiste manier gebracht wordt. Anders sluipen ze naar buiten tijdens de pauze en komen ze de volgende les niet meer terug. Bij podcasts is dat niet anders. Als je het als host niet goed aanpakt, haken je luisteraars af. Maar hoe word je of kies je dan de ideale podcasthost?

Wees verstaanbaar

Een mompelende professor moet niet rekenen op een volle aula. Ook als podcasthost moet je goed letten op je verstaanbaarheid. Praat duidelijk en aan een rustig tempo. Moet je Algemeen Nederlands spreken? Helemaal niet! Dialect kan zelfs een belangrijk deel van je podcastidentiteit zijn. Denk maar aan de podcast van Het Belang Van Limburg, Welcome to the AA of Omroep Onderwereld.

Hou het eenvoudig

Studenten houden het voor gezien als een les te ingewikkeld is. Ook podcastluisteraars willen op een eenvoudige en ontspannen manier bijleren. Dat betekent niet dat je complexe onderwerpen moet vermijden. Breng ze gewoon op een simpele manier, liefst met een vleugje entertainment. Denk aan interessante voorbeelden of analogieën. De Universiteit van Vlaanderen en Waarom? Daarom! van Lieven Scheire zijn hier heel goed in.

Doe je huiswerk

Je moet in een podcast geen A4tje van A tot Z aflezen. Maar het is als host wel handig om voor jezelf de keypunten van het gesprek vooraf op te lijsten en bij de hand te nemen. Zo weet je zelf ook over welke onderwerpen je best bijvragen stelt en welke gespreksdelen je snel laat passeren. De voorbereiding geeft jezelf als beginnende host ook comfort. Dus zoek even op wie je gasten zijn, lees je goed in in de thematiek en start met zelfvertrouwen aan het gesprek.

De host faciliteert maar is niet de ster van de show

Als podcasthost wil je dat de gasten zo goed mogelijk uit de verf komen. Je moet het gesprek soms bijsturen en bent degene die ervoor zorgt dat het een fijne babbel in plaats van ongemakkelijke date met stiltes is. Een goede host weet wanneer iets te zeggen maar vooral wanneer te zwijgen. Zo krijgen je gasten de zuurstof om hun verhaal te brengen en kan het echt echt echt over de inhoud gaan.

Eigen host? Externe host? Of geen host?

Zoals steeds is kiezen verliezen. Vaak is het bij een podcast zo dat een collega als host naar voor geschoven wordt. "Ah maar Julie zou dat goed doen!". En misschien is dat zo. Tegelijk moet je er ook rekening mee houden dat je van die persoon dan de stem en gezicht van podcast maakt. Tegelijk is het ook niet meer dan de stem of het gezicht want de host gaat zelden echt in diepte in de podcastgesprekken meegaan. Wil je een collega als expert positioneren of als thought leader? Dan is de collega als gast meenemen veel interessanter.

Een externe host kost natuurlijk wat centen maar is wel de meest professionele oplossing. Zeker personen met een journalistieke achtergrond en interview-ervaring komen heel sterk uit de verf als podcast hosts. Zij hebben de skills om een gesprek te sturen en het tempo te bepalen. Een absolute meerwaarde.

En soms is een host helemaal niet nodig. Er zijn formats die zich perfect lenen tot een eerder klassieke dialoog. In dat geval beperk je het gesprek wel best tot 2 personen, anders zal het zeer warrig worden. Daarnaast is het wel goed om aan te geven wie de gesprekleider is. Die persoon moet er  voor zorgen dat het een dialoog en open gesprek blijft. Anders krijg je monologen en gekibbel, daar wacht niemand op. 

Heb je nood aan een opleiding "how to host" of hulp nodig bij de selectie van de perfecte gesprekfacilitator. Drop us a line en wij nemen snel contact op.