Hoe klinkt de ideale podcasthost?

Een podcast kan je vergelijken met een les op de hogeschool of de universiteit. Studenten luisteren een uur lang naar het verhaal van een professor, maar alleen als het op de juiste manier gebracht wordt. Anders sluipen ze naar buiten tijdens de pauze en komen ze de volgende les niet meer terug. Bij podcasts is dat niet anders. Als je het als host niet goed aanpakt, haken je luisteraars af. Maar hoe word je dan de ideale podcasthost?

Wees verstaanbaar

Een mompelende professor moet niet rekenen op een volle aula. Ook als podcasthost moet je goed letten op je verstaanbaarheid. Praat duidelijk en aan een rustig tempo. Moet je Algemeen Nederlands spreken? Helemaal niet! Dialect kan zelfs een belangrijk deel van je podcastidentiteit zijn. Denk maar aan de podcast van Het Belang Van Limburg, Welcome to the AA of Omroep Onderwereld.

Hou het eenvoudig

Studenten houden het voor gezien als een les te ingewikkeld is. Ook podcastluisteraars willen op een eenvoudige en ontspannen manier bijleren. Dat betekent niet dat je complexe onderwerpen moet vermijden. Breng ze gewoon op een simpele manier, liefst met een vleugje entertainment. Denk aan interessante voorbeelden of analogieën. De Universiteit van Vlaanderen en Waarom? Daarom! van Lieven Scheire zijn hier heel goed in.